LES ARRELS PREMEDIEVALS DE LA CUINA CATALANA: JORNADA • 3 DE NOVEMBRE DE 2014

 

 
La història de la cuina catalana desperta un interès creixent en- tre les persones que es dediquen professionalment a la cuina o que són aficionades a la gastronomia, perquè és innegable que les característiques pròpies de la nostra cuina són el fruit d’un llarg procés d’evolució històrica. El coneixement de la història de l’alimentació ens ajuda a entendre diversos aspectes de la cuina contemporània i a la vegada pot ser un estímul per a una nova creativitat culinària.
També en l’àmbit de la història fa temps que alguns especialis- tes s’interessen per aquestes qüestions, especialment a través de l’estudi de l’abundant documentació escrita disponible, que in- clou receptaris de cuina des de l’edat mitjana. Per això a partir d’aquest període tenim un coneixement força precís de l’evolució de la cuina, però en canvi sabem encara poca cosa sobre l’alimen- tació abans de l’edat mitjana. La manca de documentació escrita, malgrat les còpies medievals que ens han arribat de textos grecs i llatins, explica en bona mesura aquesta situació, però per a tota aquesta part de la història de la humanitat disposem d’un altre tipus d’informació, que és la que ens aporta l’arqueologia.
Per aquest motiu, l’Associació Catalana de Bioarqueologia (ACBA) i la Fundació Alícia convoquen una jornada destinada a donar a conèixer l’estat actual dels coneixements sobre la història de l’alimentació abans de l’època medieval. La base d’aquesta coneixements són les restes vegetals i animals que apareixen en els jaciments arqueològics i que estudien les diverses disciplines de la bioarqueologia.
La jornada s’adreça a totes les persones interessades per la his- tòria de la cuina, però vol especialment establir un pont i obrir un diàleg entre el món de la cuina i la bioarqueologia. Per això s’ha estructurat en cinc ponències dedicades a cinc grans fases cronològiques, dins de les quals es farà un èmfasi especial en els productes disponibles i els que es van incorporant a la nostra di- eta en cada moment, les tècniques de tractament dels aliments i la relació que es pot establir amb alguns plats actuals de la nostra cuina.

PROGRAMA • 3 DE NOVEMBRE DE 2014

– 9.30 h. Registre dels participants
-10.00 h. Inauguració
-10.15 h. Conferència inaugural Antoni Massanés, director de la Fundació Alicia
-11.00 h. Paleolític: Francesc Burjachs, Jordi Nadal, Jordi Revelles, Lluís Garcia

12.00 h. Pausa cafè

– 12.30 h. Neolític: Ferran Antolín, Vanessa Navarrete, Maria Saña
-13.30 h. Edat del bronze: Silvia Albizuri, Carme Cubero
-14.30 h. Dinar
-16.00 h. Època ibèrica: Lluís Garcia
-17.00 h. Època romana: Josep M. Solias
-18.00 h. Cloenda

Lloc:  Fundació Alícia. Complex Món Sant Benet. Camí de Sant Benet, s/n – 08272 Sant Fruitós de Bages. Tel. 938 759 402

És imprescindible la inscripció a la jornada abans del dia 31 d’octubre.
Inscripcions a través del web www.bioarqueologia.cat.
Tarifa general: 8 euros.
Socis ACBA: 4 euros.
Places limitades

Com arribar-hi: www.monsantbenet.com.
Si vols venir amb autocar, indica-ho en el moment de fer la inscripció.
En cada ponència s’oferirà una degustació basada en els coneixements actuals. Després de cada ponència hi haurà espai per a preguntes i debat.

Més informació: acba@bioarqueologia.cat www.bioarqueologia.cat